Rytmeinspiration - Sverige

  • 45 min
  • mellemtrin
  • SSB
Lars Nilsson har en her time med 5.a på Korsavadskolan i Simrishamn. Timen er en del af "kulturgarantin" hvorunder kulturskolan i Simrishamn har mange forskellige timer i grundskolerne. Lars har på Kulturskolan blandt andet timer der hedder Musikinspiration, som i denne time bliver brugt til ideen: "18 drummers in a classroom", inspireret af videoen "Music For One Apartment And Six Drummers", hvor der laves rytmer/musik ud fra de forhåndenværende lydkilder.

Materiale til projektet

Læringsmål

10 Gode Råd


  • Det vigtigste er at jeg skaber kontakt til eleverne og får dem med.

  • Det vigtigt for mig at køre undervisningen præcis ud fra hvor eleverne er, så derfor har jeg ikke planlagt særlig meget.

  • Det er vigtigt at timen afsluttes med et ”resultat”, så eleverne føler de er lykkedes med noget.

  • Det er meget vigtigt at rose eleverne for det de gør godt.

  • Formålet med en time kan blandt andet være at skabe en social sammenhæng, og her kan musikken noget særligt.

  • Når jeg kommer på besøg i en klasse, giver det udover selve timen, forhåbentlig også inspiration til læreren fremover.

  • Arbejd med og fokusér på eleverne stærke sider. Så er det lettere at få dem til at "strække sig" og blive bedre med deres svage.

Information om projektet

Projektet om Rytmeinspiration - på skolemix.dk er støttet af Nordisk Kulturfond.

nordiskkulturfond

Inspirationen til timen har Lars fået fra videoen: Music For One Apartment And Six Drummers.

Undervisere:

Lars Nilsson
Tlf
Maillars.nilsson@simrishamn.se
UddannelseRytmikpædagog med guitar som hovedinstrument fra Malmö Musikhögskola.
Lang erfaring med undervisning af ensembler og børn med særlige behov.
Coacher og underviser ledere og personale i samarbejde på forskellige kulturskoler i Skåne.

Rammerne for samarbejdet

Arbetet med Kultur i skolan har funnits i ca 15 år men som beslutat permanent Kulturgarantin sedan 2005. Innan dess fanns samarbeten med den dåvarande Musikskolan i olika projekt. Att Kulturskolans pedagoger arbetar med skolan faller sig naturligt eftersom de är i samma förvaltning och ledarna är i samma ledningsgrupp.

Verksamheten är centralt finansierad och ingår precis som skolorna inom barn- och utbildningsförvaltningen och har precis som de en budget

Det ser olika ut hur mange besök skolan får från kulturskolan, beroende på vilket ämne och kan även variera i olika åldrar utifrån pedagogiska hänsyn. Men 5-15 timmar per klass är vanligt.

Det är viktigt att förstå att allt sker i dialog med skolledare och lärare. Vi gör tillsammans med respekt för varandras uppdrag och yrkeskunskap. Skolans lärare tar kontinuerligt handledning och fortbildning för att lättare använda kultur i skolans vardag. Elevernas kulturupplevelse (som även den ingår i Kulturgarantin) finansieras av statliga medel för kultur: Skapande Skola som är en viktig del i utvecklingen av kultur i skolan i Sverige.

Kulturgarantin är politiskt förankrad i kommunen och en rättighed för samtliga elever - den är därmed obligatorisk för kommunens skolor. Uppdraget att i samarbete med skolorna genomföra Kulturgarantin ligger hos kulturpedagogiska enheten (KPE) inom barn- och utbildningsförvaltningen. Placeringen inom barn- och utbildningsförvaltningen är viktig för jämbördig dialog med rektorer och varaktiga samarbeten med skolorna.

Læs mere om kulturgarantien i Simrishamn her

Se video fra timen

Se gode råd fra Lars Nilsson